van den logo
hero-banner-background

Op een nieuwe manier kijken naar het vertrouwde HR-domein

Bij Van den Broek & Partners willen we organisaties helen van de negatieve effecten van bureaucratisch organiseren, door op een volledig nieuwe manier te kijken naar het HR-domein. Wij helpen je te ontdekken hoe je een organisatie creëert met ruimte voor de mens.

We geloven in de kracht van een humanocratie. Dit betekent dat je de organisatie het instrument laat worden om mensen tot hun recht te laten komen. Bij Van den Broek & Partners laten we je graag zien hoe je dat bewerkstelligt.

Onze visie op HR en organisatie

Van den Broek staat voor de ontwikkeling van menselijke organisaties. Ruimte voor mensen impliceert dat je durft na te denken over de vraag hoe je organisaties vormgeeft met ruimte voor de mens in de meest brede zin van het woord.

Dan gaat het over begrippen als betrokkenheid van iedereen, transparantie, eigenaarschap, mogen experimenteren en mogen leren. Dan gaat het ook over zingevingsvragen. Concreet: is het mogelijk te stoppen met regels, systemen, structuren en procedures die betrokkenheid, eigenaarschap en dergelijke in de weg staan en er juist voor zorgen dat mensen niet het beste uit zichzelf kunnen halen?

Voor ons zijn het vragen en uitgangspunten tegelijk die we in onze opdrachten graag met opdrachtgevers bespreken. Hopelijk ter inspiratie. Zoals wij worden geïnspireerd door Hamel en Zanini. In oktober 2020 schreven ze het boek: Humanocracy. Het boek is een warm pleidooi voor een menselijke organisatievorm, waarin betekenis geven aan leven en werk essentieel is.

Dat sluit goed aan bij een belangrijke kernwaarden van ons bureau: we willen waarde en betekenis toevoegen aan onze opdrachtgevers. Omdat we geloven in organiseren op menselijke maat. Dat is onze passie, daar ontlenen we plezier aan en daar worden we graag aan gehouden.

Hoe doen we dat?

Bij Van den Broek & Partners geloven we erin dat de beste oplossingen samen tot stand komen.

Daarbij benadrukken we twee belangrijke uitgangspunten: we doen wat kan en we willen haalbare en realistische oplossingen bieden.

Laten we samen ontdekken hoe we jouw organisatie het instrument kunnen maken waarmee het potentieel van je team optimaal benut wordt.

Enkele van onze opdrachtgevers

We werken voor kleine en grote organisaties met grootse ambities.

Belangrijke kenmerken van onze werkwijze

De oplossingen van Van Den Broek & Partners werken, omdat we ons altijd houden aan de volgende kenmerken:

  • We onderzoeken met opdrachtgevers samen welke begeleiding ze nodig hebben.

  • Duurzame en praktisch toepasbare oplossingen komen altijd tot stand door co-creatie.

  • We geloven in de 70/20/10 regel van Jennings, die er vanuit gaat dat mensen de grootste bron zijn van toe te passen kennis en kunde.

Kernwaarden zijn voor ons belangrijk omdat ze waarborgen dat ze waarde en betekenis toevoegen aan het werk van mensen. Dat doen we door nadrukkelijk te kijken naar het talent en de inzetbaarheid en ontwikkeling ervan binnen jouw organisatie. Zodat mensen gelukkiger worden en organisaties succesvoller.

Het LEAD model

Wat we hebben geleerd van onze opdrachten is dat hoe meer organisaties geïntegreerd en verbindend werken, hoe groter de kans op een goed en bestendig resultaat en hoe beter de match tussen wat medewerkers willen en wat organisaties bieden. Dat is er niet ineens. Dat vraagt investeren op de 5 thema's zoals weergegeven in de afbeelding:

De ontwikkeling van eigen leiderschap, van iedereen, is voor ons de kern van elke organisatie. Stimuleer hun ontwikkeling, ook hun persoonlijke ontwikkeling. Durf thema’s bespreekbaar te maken, aan te raken en samen verder te brengen. Met de ontwikkeling van eigen leiderschap ben je in staat effectiever te zijn in teams en breng je teams en organisaties op een hoger plan. Kun je verandering en ontwikkeling gemakkelijker aan. Kort samengevat: investeren in mensen, investeren in leerprocessen. Zodat je kunt zeggen: we doen de juiste dingen en we doen de juiste dingen goed. Dat is de essentie van ons LEAD model. 

Modellen en werkvormen

In onze opdrachten werken we vanuit de praktijk en gebruiken we modellen, die van waarde zijn in de opdrachten die we uitvoeren. Hamel en Zanini bijvoorbeeld over humanocracy. Cooperrider en zijn appreciative inquiry. Dave Ulrich en zijn HR rollen. Vermaak en de Caluwé en hun kleurenmodel van organisaties. De leiderschapsrollen van Quin, Lencioni voor teamontwikkeling.

We zetten werkvormen in die ervaringsgericht zijn: games, die je fysiek speelt, de prachtige leiderschapsfilmpjes van Roek Lips, het labyrinth voor persoonlijke ontwikkeling, de luchtige fabels van Kotter. En nog veel meer!

Humanocracy en HR-beleid

In oktober 2020 schreven Gary Hamel en Michele Zanini het boek: Humanocracy. 

De rode draad gaat over de negatieve effecten van bureaucratisch organiseren en is een warm pleidooi voor een organisatie, met ruimte voor de mens in de meest brede zin van het woord: stoppen met allerlei regels, systemen en procedures die mensen tegenhouden, creativiteit, ondernemerschap en innovatie in de weg staan en ervoor zorgen dat mensen niet het beste uit zichzelf kunnen halen.

Iets anders dus dan de meer traditionele hiërarchische en bureaucratische organisaties, waar mensen vaak resources zijn, die door een organisatie worden ingezet om producten en diensten te kunnen produceren. 

In een humanocratie is het in feite andersom: de organisatie is het instrument om mensen tot hun recht te laten komen. Die visie is een inspiratiebron voor onze activiteiten op het gebied van HR ontwikkeling en advisering.

Humanocracy en HR-beleid

Het schema (bron: Hamel en Zanini, pp 20) geeft goed weer waar de verandering ten aanzien van HR uit bestaat. HR is en was het domein waar van oudsher veel aandacht wordt besteed aan inzet en ontwikkeling van menselijke resources om zoveel mogelijk output te creëren.

In een meer humanocratisch model wordt de vraag gesteld welk soort organisatie mensen het beste tot hun recht laat komen. Zeker in tijden van “war on talent”, waarin je mensen wil binden en boeien, een mooie invalshoek.

Over Rob Severens en Jan Bakker

Van den Broek & Partners wordt geleid door Rob Severens en Jan Bakker, ondersteund door een groep specialisten die in verschillende opdrachten participeren. Rob heeft als toenmalig hoofd HR veel ervaring met zowel HR-vraagstukken als met de afstemming ervan en samenwerking met de lijn. Daarnaast is Rob via het ROI Institute Europe gecertificeerd om de effecten van het investeren in mensen zichtbaar te maken.

Jan heeft als arbeids- en organisatiepsycholoog gewerkt bij onder meer de Erasmus Universiteit en is via managementfuncties bij onder andere een arbodienst zich gaan toeleggen op leiderschap en organisatieontwikkeling, zowel als interimmanager en als adviseur.

Neem contact op

Stuur gerust een bericht, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op over jouw HR-vraagstuk.