Het is een open deur dat vaardigheden voor iedereen van belang zijn. En daarom besteden wij in onze leergangen ook aandacht aan vaardigheden. De basis voor het vaardighedenlab ligt vooral in de feedback van HR professionals zelf op wat ze in de praktijk van alledag meemaken, wat ze soms lastig vinden en wat ze daarom verder zouden willen ontwikkelen.
Met andere woorden: eigen casuïstiek staat centraal.
De tweede lijn, naast de eigen ervaringslijn, is dat we geloven in de kracht van ervarend leren. Door te doen leer je, door op het doen te reflecteren leer je meer en door weer te doen op basis van reflectie leer je nog meer.
Beide komen samen in het lab, waarin eigen vraagstukken met een professionele trainingsacteur worden nagespeeld, besproken en weer worden nagespeeld. Mede door de professionaliteit van de acteur of actrice is er sprake van een veilige leeromgeving.
Wil jij weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op met Jan.
Wat zijn zoal vaardigheden die in het lab nog wel eens terugkomen. We noemen er een aantal:
- Mijn relatie met de opdrachtgever. Die relatie varieert en is niet overal even gemakkelijk. De opdrachtgever, lijnmanager is vaak integraal verantwoordelijk, is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen koers en is al of niet volledig loyaal aan de keuzes die een directie/MT team heeft gemaakt. Hoe daarmee om te gaan op die gebieden waarop afspraken zijn gemaakt. Ik noem als voorbeeld de manier van beoordelen. Hoe bespreek je dat op een goede manier samen? Hoe bewaak je je eigen grenzen en afspraken die organisatie-breed zijn gemaakt. Hoe zorg je ervoor dat je niet met een potentieel conflict uit een gesprek gaat.
- Eigen leiderschap en eigen stijl. In het voorgaande voorbeeld gaat het ook en vooal over je eigen leiderschap. Dat thema, eigen leiderschap, komt veel in onze leergangen terug omdat je eigen kracht en balans ervoor zorgen dat je je goed staande houd. Niet vanuit angst of zwakte, integendeel, maar vanuit je eigen kracht. Daar past het bij om je bewust te zijn van je eigen patronen. Een voorbeeld: ik zit niet te wachten op een conflict dus daarom doe ik….. De vraag is of je daar op den duur tevreden over bent. Misschien is een optie ander gedrag neer te zetten, dat effectiever is. Misschien moet je over een drempel. Dat is niet altijd eenvoudig. En het goede nieuws: veel hiervan kun je oefenen in een veilige setting in ons lab.
- Jij en je HR team. In met name wat grotere HR teams (en dus vaak wat grotere organisaties) wordt regelmatig gesproken over gewenste koers en impact van het HR team. Diversiteit in meningen en aanpak mag er zijn.
Minder effectief is het wanneer op basis daarvan leden van het HR team eerder toe gaan geven in discussies, omdat ze liever geen spanning willen, het met hun eigen opdrachtgever goed hebben, minder vertrouwen hebben in een goede aanpak. Welke reden dan ook, de vraag is hoe je bijdraagt aan de effectiviteit van het HR team, weer vanuit de kracht van je eigen leiderschap. Daar past een bepaald gedrag bij en ook dat is in een veilige setting te oefenen.
Kortom: de lab dagen zijn boeiend, leerzaam en eigenlijk altijd ontspannen.
Mijn naam is Jan Bakker. Na een studie arbeids- en organisatiepsychologie, via een loopbaan als OR-adviseur, docent aan de Erasmus Universiteit en manager van een Arbodienst, al een jaar of twintig als (interim)manager actief. Nu directeur bij Van den Broek en Partners met als aandachtsgebied strategie en ontwikkeling. Daarnaast zakelijk leider van een overal op de wereld optredende bekende jazzband.