
Teamontwikkeling, samenwerkingsontwikkeling, is misschien wel de basis voor het succes van alle organisaties. De synergie tussen teamleden maakt dat een team veel meer bereikt dan een teamlid apart. Teamontwikkeling gaat over de manier waarop wordt samengewerkt, de manier waarop resultaat wordt bereikt en het benutten van ieders talent daarbij. Plezier hebben en een beetje voor elkaar zorgen. Zorgen dat er geen uitvallers komen, zorgen dat de sfeer open en eerlijk is en blijft, ondanks af en toe tegenslag. Daaraan werken, dat is teamontwikkeling. Teamontwikkeling is nooit af. De wereld verandert, de omstandigheden veranderen, teamleden nemen afscheid en anderen worden in het team opgenomen. Kortom, teamontwikkeling is de spil in het ontwikkelen van mensen en organisaties.
We maken bij teamontwikkeling vooral gebruik van opvattingen van Ullrich, Quinn en Lencioni.
Wat is teamontwikkeling?
Teamontwikkeling is het voortdurend aandacht geven aan vier basiskenmerken van samenwerken: bereiken we samen ons teamresultaat, bereiken we dat samen op een prettige manier, bereiken we dat met de inzet van ieders talent en voegen we met onze teamactiviteiten toe aan de business? Met andere woorden, dragen we bij aan de doelstellingen van de organisatie waarvan het team deel uit maakt.
Fases in teamontwikkeling
In literatuur en onderzoek vind je veel opvattingen over fases van teamontwikkeling. Het ligt voor de hand dat een startend team voor andere vraagstukken staat in vergelijking tot een team dat al langer bestaat. Dat neemt niet weg dat de leeftijd van een team maar een van de variabelen is waar je rekening mee houdt. Een ander is bijvoorbeeld de omstandigheid, waaronder een team haar werk moet doen. In de coronacrisis hebben veel teams noodgedwongen andere routines moeten leren. Een dergelijke omstandigheid geeft volstrekt andere teamuitdagingen.
Kortom: fases in de ontwikkeling van een team zijn inderdaad van belang. Dat geldt echter ook voor andere variabelen als omstandigheden die wijzigen. Een fusie of reorganisatie, een andere manier van werken, het zijn allemaal voorbeelden waar teamleden zich toe moeten verhouden.
Onze start van teamontwikkeling: interview en Octogram
Over het algemeen start een proces van teamontwikkeling van Van den Broek & Partners met korte individuele (of soms groeps)interviews van teamleden. We vragen teamleden om te reflecteren op die vraag, wat ze er van vinden en wat ze graag zouden willen. Op basis daarvan doen we een inhoudelijk voorstel, bespreken dat met de opdrachtgever en het team en gaan van start.
Onderdeel van elk ontwikkeltraject is dat ieder teamlid een Octogramtest invult. Het Octogram geeft je voorkeursstijl aan en geeft ook aan hoe de samenwerkingsdynamiek tussen teamleden zich ontwikkelt.

Onze visie op teamontwikkeling
Het ontwikkelen van ieders talent en de bijdrage van dat talent aan de doelen die een team nastreeft is een belangrijk uitgangspunt in onze aanpak. Wanneer teamleden in hun kracht staan heb je een grotere kans dat ze plezierig werken en het fijn vinden om output te leveren.
We geloven in eigenaarschap en zelfsturend vermogen van mensen. Dat faciliteren binnen teamontwikkeling, uiteraard afgestemd met andere teams, organisatiekaders en andere organisatie onderdelen is voor ons een belangrijke leidraad. Iedereen kent immers vrienden, collega’s, kennissen die in hun vrije tijd allerlei verantwoordelijke (vrijwilligers) taken doen. Geef medewerkers vrijheid en verantwoordelijkheid in het werk en organiseer eigenaarschap. Met name de opvattingen van Patrick Lencioni gebruiken we hierbij: zie bijvoorbeeld de vijf frustraties van teamwork.
Bekijk ons aanbod in teamontwikkeling:
Maatwerk Teamontwikkeling
Teams spelen een belangrijke rol binnen organisaties. Vaak bestaan teams uit vaste groepen medewerkers, maar teams kunnen ook tijdelijke projectgroepen…
Strategische Teamontwikkeling
In het kader van ontwikkelingsprocessen van organisaties, bijvoorbeeld gemeenten, die opdrachtgestuurd gaan werken van buiten naar binnen, kan het wenselijk…
Team Coaching
Soms is er spanning en onvrede in een team. Teamleden ervaren hierdoor weinig werkplezier. Maak onderlinge conflicten zichtbaar en bespreekbaar,…