Al jaren is er in de media veel geschreven over “de arbeidsmarkt”. Een paar voorbeelden:
- Statushouders kunnen bij de NS aan de slag in een leerwerktraject als monteur (Trouw, november 2022).
- Krapte op de arbeidsmarkt: ouderen en mensen met een beperking meer in trek (de Ondernemer, november 2022).
- Meeste Oekraïners hier hebben werk (NOS november 2022).
- Werkgevers niet happig om meer mensen in te zetten ondanks personeelstekort (enquête FNV/NOS, november 2022)
- Het zorginfarct is er al (NRC november 2022)
Samengevat: er een grote noodzaak om medewerkers te vinden en vooral ook te behouden: zo ongeveer alle sectoren staan onder druk.
Wat opvalt is dat bijvoorbeeld groepen als ouderen, mensen met een beperking, statushouders en Oekraïners nu volop in de belangstelling staan. Afgezien van de laatste groep: waren die andere groepen er dan al niet veel eerder? Mensen met een beperking, ouderen, volgens mij is hun inzet al jarenlang een dossier waar veel energie in gestopt wordt en waarvan de resultaten wisselend zijn. Dat wordt onderschreven door een publicatie vanuit het CAOP (27 oktober 2022) met als titel: “ondanks krapte maken werkgevers nog steeds weinig gebruik van mensen met een beperking”. De redenen die werkgevers aanvoeren ligt in bijvoorbeeld onduidelijk wet en regelgeving, gemeenten die elk hun eigen eisen stellen aan subsidieregelingen, niet per definitie gunstig voor bedrijven die in verschillende gemeenten werkzaam zijn.
Wil jij weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op met Jan.
In het blad Sociale vraagstukken staat een goed artikel van Machteld de Jong en anderen
(25 november 2021) waarin vijf paradoxen worden besproken die te maken hebben met (het niet realiseren van) een meer diverse en inclusieve arbeidsmarkt. Die paradoxen hebben te maken met beeldvorming vanuit het perspectief van werkgevers en vanuit het perspectief van 5 groepen werknemers die niet zo gemakkelijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt.
Ik citeer: “Nederlanders van kleur, islamitische Nederlanders, Nederlanders die niet hetero zijn, vluchtelingen en Nederlanders met een beperking”.
Conclusie: werkgevers lijken positief en flexibel terwijl genoemde groepen vaak het tegendeel ervaren. Oekraïners misschien nu uitgezonderd.
Van den Broek & Partners besteed in haar leergangen voor HR professionals aandacht aan strategische personeelsplanning. Goed om deze 5 dilemma’s met elkaar te bespreken en hopelijk van mogelijke richtingen en antwoorden te voorzien.
Misschien is het artikel van Rob Severens over Appreciative Inquiry wel een goede methode om eerst maar eens met elkaar in gesprek te gaan en te onderzoeken in welke mate deze dilemma’s een rol spelen bij het opzetten van je eigen strategische personeelsplanning. Het lijkt mij een onderwerp, dat veel HR professionals na aan het hart zal liggen.
Mijn naam is Jan Bakker. Na een studie arbeids- en organisatiepsychologie, via een loopbaan als OR-adviseur, docent aan de Erasmus Universiteit en manager van een Arbodienst, al een jaar of twintig als (interim)manager actief. Nu directeur bij Van den Broek en Partners met als aandachtsgebied strategie en ontwikkeling. Daarnaast zakelijk leider van een overal op de wereld optredende bekende jazzband.